Syrigos Family

Η οικογένεια Συρίγου είναι από τις παλαιότερες οικογένειες της Σαντορίνης. Εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα και να συνεχίζει την πορεία της με κλάδους στη Σαντορίνη, στη Θηρασιά, στην Κρήτη, στα Κύθηρα, στην Πάρο, στη Σύρο, στη Νάξο και σε άλλα κυκλαδίτικα νησιά. Η οικογένεια έχει ενετικές ρίζες (SIRIGO) και η παρουσία της στη Σαντορίνη τεκμηριώνεται από τον 15ο αιώνα. Τότε, μέλη της οικογένειας μετοικήσανε στο νησί από την Κρήτη. Εγκαταστάθηκαν στην Οία (Πάνω Μεριά) και σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλο το νησί, από τα Φηρά και τη Μεσσαριά μέχρι τον Πύργο, το Μεγάλο Χωριό και το Εμπορείο.

Αρχηγός της οικογένειας θεωρείται ο Μαρίνος Συρίγος, επιλεγόμενος «Βιδιανάκης», υποκοριστικό του Βιδιάνος, όνομα που επίσης συνεχίζει να χρησιμοποιείται στο νησί. Το οικόσημο της οικογένειας περιγράφεται από τον Ιωσήφ Δε-Κιγάλλα ως εξής: δυο σπουργίτια αντικριστά που στέκουν στις κορυφές δυο αλυσοδεμένων καρδιών. Ανάμεσα στα πτηνά υπάρχει ένα εξάκτινο αστέρι και στην κορυφή στέμμα μαρκησίου.

Μέλη της οικογένειας κατείχαν σπουδαίες θέσεις ως πρόξενοι, καγκελλάριοι, καστελλάνοι (διοικητής του κάστρου – καστελλίου) επίτροποι, κληρικοί (ορθόδοξοι και καθολικοί), επίσκοποι. Παράλληλα, μέλη της οικογένειας υπήρξαν και διοικητές του νησιού κατά τον 16ο και 17ο αιώνα.

Εκτός από τη διοίκηση, αρκετά μέλη της οικογένειας ασχολήθηκαν με τη γεωργία, το εμπόριο και τη ναυτιλία, όπως προκύπτει από τα πολυάριθμα συμβόλαια, διαθήκες και προικοσύμφωνα που διασώζονται. Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή της οικογένειας στις τέχνες (αγιογραφία, ζωγραφική, βυζαντινή μουσική), τις επιστήμες και τα γράμματα.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία μελών της οικογένειας και στις Η.Π.Α. Ο οινέμπορος Νικόλαος-Γάσπαρης Συρίγος υπήρξε ο πρώτος που έκανε εξαγωγή κρασί της Σαντορίνης στις Η.Π.Α. από το 1837. Μάλιστα, συνόδευε ο ίδιος το εμπόρευμά του. Μέλη της οικογενείας Συρίγου καταγράφονται σε πολλές πολιτείες της Αμερικής ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Άλλα μέλη της οικογένειας εμπορεύονταν γεωργικά προϊόντα (ντοματάκια, πελτέ, βινσάντο) στη Ρωσία, μέσω του λιμανιού της Οδησσού.

Στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 συμμετείχαν πολλά μέλη της οικογένειας και καταγράφεται και ο θάνατος του Τζώρτζη Συρίγου στο πεδίο της μάχης.

Syrigos Family

Η γη της Σαντορίνης

Η γη της Σαντορίνης είναι αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων εκρήξεων του ηφαιστείου στους ιστορικούς χρόνους. Δημιούργησαν ένα μοναδικό οικοσύστημα με βάση τη λάβα που είναι πλούσια σε ανόργανη ύλη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και τη θηραϊκή γη, ένα πορώδες και απορροφητικό υλικό. Καθώς η Σαντορίνη είναι άνυδρη, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ποτίζονται οι καλλιέργειες, αλλά αντλούν το αναγκαίο για την επιβίωσή τους νερό από την υγρασία του περιβάλλοντος, η οποία «εγκλωβίζεται» στο έδαφος, λόγω της μοναδικής σύστασής του. Πράγματι, είναι χαρακτηριστική η νυκτερινή και η πρωινή χαμηλή ομίχλη της Σαντορίνης (ανοδεσά τη λένε οι ντόπιοι) που παρέχει την αναγκαία για τα φυτά δροσιά. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού πρέπει να προστεθούν ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος και οι αδυσώπητοι βοριάδες του χειμώνα, που ευνοούν τη χαμηλή βλάστηση.

Η ένδεια των κατοίκων του νησιού αποτέλεσε το κίνητρο για την εφευρετικότητα και την ακάματη προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν κάθε γωνιά του νησιού με τη δημιουργία μεγάλων «σκαλοπατιών» καλλιέργειας που ονομάζονται πεζούλες. Οι πεζούλες αυξάνουν σημαντικά τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, περιορίζουν τις απώλειες σε νερό και διευκολύνουν την πρόσβαση ακόμη και σε μεγάλες κλίσεις του εδάφους.

Η πλούσια γεωργική παραγωγή του νησιού στηρίζεται στις ποικιλίες εκείνες που με την πάροδο των αιώνων προσαρμόστηκαν σε αυτό το «εχθρικό» περιβάλλον. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι τεχνικές καλλιέργειας των κατοίκων που είναι αποτέλεσμα μακραίωνης εμπειρίας: στη Σαντορίνη έχει καταγραφεί ο αρχαιότερος αμπελώνας του κόσμου, ηλικίας 3.500 χρόνων. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων δημιούργησε προϊόντα μοναδικών χαρακτηριστικών, υψηλής ποιότητας και ξεχωριστής νοστιμιάς.

Το κτήμα ΑΡΜΕΝΗ

Syrigos Family

Η οικογένεια Συρίγου έχει μακρά ενασχόληση με όλες της πτυχές της καλλιέργειας, επεξεργασίας και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων του τόπου τους. Μεγάλη είναι και η οινοποιητική παράδοσή της, καθώς μέλη της οικογένειας υπήρξαν καλλιεργητές, βαρελοποιοί ή διέθεταν «κάναβες», δηλαδή χώρους παραγωγής και αποθήκευσης κρασιού.

Οι εγκαταστάσεις του κτήματος Αρμένη βρίσκονται στην Οία, στην περιοχή Μπαξέδες. Το όνομά παραπέμπει στο λιμανάκι Αρμένη που είναι ένας από τους τρεις «ταρσανάδες» (λιμανάκια) της Οίας και σχετίζεται με τις άλλες δραστηριότητες της οικογένειας. Ως παραγωγοί, τα μέλη της οικογενείας Συρίγου σέβονται και αγαπούν τη γη που τους γέννησε και τους θρέφει. Τα προϊόντα τους είναι υψηλής ποιότητας, επεξεργασμένα με άριστα, αγνά και αυθεντικά υλικά του νησιού, αφού οι πρώτοι καταναλωτές τους είναι τα μέλη και οι φίλοι της οικογένειας.

Προτεραιότητα δίνεται στην επιλογή παραδοσιακών ποικιλιών, αυθεντικών τρόπων καλλιέργειας, αλλά και σύγχρονης επεξεργασίας και συσκευασίας. Όλα αυτά συνδυάζονται με την αξιοποίηση της συλλογικής εμπειρίας της οικογένειας. Η παραγωγή των προϊόντων ξεκίνησε με κρασί. Ωστόσο, η λίστα εμπλουτίζεται συνεχώς, διατηρώντας πάντα τις υψηλές προδιαγραφές και τη μοναδική της ταυτότητα, με τον ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτήρα τους.

Τα προϊόντα της Σαντορίνης

Το κρασί: Τα κλήματα της Σαντορίνης είναι χαμηλά και αναπτύσσονται κυκλοτερά, σαν στεφάνια, ώστε να προστατεύονται από τον αέρα και να διατηρούνται δροσερά. Δεν αναπτύσσουν φυλλοξήρα. Παράγουν ποικιλίες κρασιού μοναδικές όπως: ασύρτικο, αηδάνι, αθήρι, μαντηλαριά, βουδόματο, μαυροτράγανο, αετονύχι, και μαυράθηρο. Το νησί έχει αναπτύξει δικούς του τρόπους φύλαξης και οινοποίησης που βελτιστοποιούν την ποιότητα του κρασιού.

Η φάβα: Άλλο ένα προϊόν που είναι μοναδικό στη Σαντορίνη είναι η φάβα, χαρακτηριστική για τη νοστιμιά και τη βελούδινη γεύση της. Αποτελεί τη βάση για την καθημερινή διατροφή των κατοίκων. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, εύκολα και σε πολλούς συνδυασμούς.

Το ντοματάκι: Είναι μοναδικό, καθότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών καλλιέργειας είναι μικρό και πολύ γευστικό. Σερβίρεται φρέσκο, αποξηραμένο στον ήλιο, με λάδι, με λαδόξιδο, σαν σάλτσα, σαν γλυκό και με πολλούς άλλους τρόπους.

Η κάπαρη: Το φυτό κάπαρη φυτρώνει ελεύθερα στη Σαντορίνη, συνήθως πάνω σε παλιούς τοίχους, ξερολιθιές και βράχους. Η μεγάλη ηλιοφάνεια, το πολύ ζεστό καλοκαίρι και το ξηρό έδαφος του νησιού ευνοούν την ανάπτυξή της. Τα φύλλα της και το ανώριμο μπουμπούκι του φυτού συλλέγονται και χρησιμοποιούνται στη μαγειρική με πολλούς τρόπους. Χαρακτηριστική είναι η υψηλή διατροφική αξία της. Αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό της φάβας και της «χωριάτικης» σαλάτας.

X